Preșcolarii au în general înclinații către muzică, iar mulți dintre ei au reale calități muzical-instrumentale. Pianul oferă satisfacții imediate. De la primul contact cu pianul, copilul poate da viață unui sunet armonios. Alte instrumente, ca alămurile, instrumentele de suflat sau instrumentele cu coarde, necesită poziționarea atentă a degetelor, controlul respirației sau mișcări ale gurii, deci iau și mai mult timp pentru a produce o notă plăcută.
Această activitate se realizează în cadrul grădiniței, având în dotare acest instrument muzical, și se desfășoară strict individual, cu fiecare copil.
Este o metodă excelentă de a învăța elementele de bază. Cursurile de pian oferă o bună fundație pentru aptitudinile muzicale de bază. Pianul are mai multe note decât celelalte instrumente din orchestră (orga are cele mai multe note), iar conceptele muzicale sunt mai concrete. De exemplu, diferențierea între notele înalte și cele joase este mai simplă, pentru că notele înalte sunt în partea din dreapta a claviaturii, iar notele joase sunt în stânga.
Prin exerciții individuale la pian, audiții și jocuri, le este provocat în permanență spiritul muzical, copiii ajungând să stăpânească bazele acestui instrument.